Antibiotikumot kap?


Az antibiotikum-kúra lehetséges mellékhatásai


Az antibiotikum-kúra nem játék. Nagyon komoly gyógyszeres kezelés, amelynek minden szabályát be kell tartanunk nem csak a mielőbbi felépülés, de a gyógyszeres kezelés következtében fellépő minél kevesebb és enyhébb mellékhatás, illetve a későbbi problémák (például az esetleg kialakuló antibiotikum-rezisztencia) megelőzése érdekében.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete által közzétett 3 alapszabályt itt olvashatja el! >>

Fontos megjegyezni!

Minden gyógyszer betegtájékoztatóján felsorolják a gyakran vagy ritkán előforduló mellékhatásokat is, amelyeket érdemes megismernünk még a kúra megkezdése előtt. Súlyosabb tünetek esetében haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!


Hasi panaszok és a bélflóra állapota az antibiotikum-kúra alatt

Az antibiotikumok nem csak a betegségek kórokozóit, de a bélflóra hasznos baktériumait is elpusztíthatják, amelynek a következménye rossz közérzet, puffadás, émelygés, étvágytalanság, hányás és hasmenés is lehet. Ezek a mellékhatások az antibiotikummal kezelt betegeknek nagyjából az egynegyedét érintik.

 

Mit tehetünk a bélflóra védelméért?

Gyógyszertárakban és néha más üzletekben is elérhetőek ma már olyan készítmények, amelyek a bélflóra helyreállítása esetén adhatók, akár antibiotikum-kúra alatt is.  Ezekkel a készítményekkel kapcsolatban mindig kérje ki orvosa, gyógyszerésze tanácsát: ők tudják ugyanis, hogy a felírt antibiotikum mellé milyen bélflóravédő készítmény ajánlott. Emellett fontos, hogy a készítményeket a dobozban található betegtájékoztatónak megfelelően szedjük, és ezt a kezelést az antibiotikum-kúra végeztével is folytassuk, legalább öt napig.

Tippek beteg babák ellátására

Amikor egy kisbaba beteg lesz, a szokásosnál is nyűgösebbé, sírósabbá válhat. Lázas állapotában pedig akár szokatlanul hosszú alvásokat is beiktathat.

Elgyengült állapotában a kisbabáknak még több érintésre, szeretetre, törődésre van szükségük. Ha igényli, akár aludjunk a közelében, ringassuk álomba, még ha máskor az egyedül elalvást gyakoroljuk is vele. Ha sír, igyekezzünk mielőbb megnyugtatni – különösen, ha lázas. Bátran tegyünk kivételeket!