Császármetszés

A császármetszésről

Császármetszésre akkor kerül sor, ha hüvelyi úton nagyobb lenne a szülés kockázata. Ekkor a szülészorvos sebészetileg nyitja meg a méhet a hasfal felőli oldalán, és így segíti világra a babát. Előfordul, hogy az orvos a baba fekvése vagy a baba és/vagy a kismama állapota miatt dönt emellett, előre vagy már a szülőszobai eseményeket követően.

A sürgős eseteken túl a programozott császármetszés előnye, hogy jól időzíthető, ráadásul maga a műtét – komplikációk nélkül – rendkívül gyorsan elvégezhető.

Jelenleg, a köznyelvben bababarát kórházként emlegetett intézmények nem támogatják, hogy az anyuka döntsön a születés módjáról.

 

VBAC – egy kevésbé ismert fogalom

Gyakran, ha az első baba születése császármetszéssel történt, a következő is hasi műtéttel végződik. A szakirodalom ugyanakkor támogatja a VBAC-t, a „vaginal birth after cesarian”-t, vagyis a császármetszés utáni hüvelyi szülést. Erre, egyes szakemberek szerint, a korábban császármetszéssel szült anyukák 60-70%-ának lenne is esélye.

A babáknak majdnem egyharmada császármetszéssel jön világra

Jelenleg Magyarországon minden 3. baba császármetszéssel jön világra*, ezért is fontos beszélni arról, miben más ez a szülési mód – a baba számára.

Miért más a császármetszés a baba bélflórája számára?

A baba életének első pillanatában elkezdődik a saját mikrobiomjának, s ezzel együtt az immunrendszerének felépülése, amely aztán körülbelül kétéves koráig el is tart.

A hüvelyi szülés egyik előnye a mikrobiális transzfer, vagyis, hogy a csecsemő bélflóráját az anya hüvelyében és végbele környékén élő baktériumok természetes módon kolonizálják.

Ezzel szemben a császármetszéssel született csecsemőket elsősorban a bőrrel és a kórházi környezettel kapcsolatos baktériumok kezdik el benépesíteni, és ezáltal a hasznos vagy jótékony baktériumok létrejötte, az immunrendszer természetes érése késhet.

Mi zajlik a császármetszéssel született baba hasában?

Az anyaméhben a magzat bélrendszere természetesen steril. A bélflóra, a bélmikrobiom kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik. A baba élete és jövője szempontjából sem mindegy azonban, hogy ez az ún. kolonizáció miként megy végbe.

  1. Azoknál a csecsemőknél, akik császármetszéssel jönnek a világra, az első napokban az anya (és az apa) bőre, illetve a kórházi környezet baktériumai játsszák a főszerepet.
  2. Azoknál a csecsemőknél, akik életük kezdeti szakaszában inkubátoros kezelésre szorulnak, a steril környezet késlelteti a baktériumok betelepedését, s így a mikrobiom és az immunrendszer kialakulását, normál érését.

3. Azoknál a csecsemőknél pedig, akik már a születést követő első napokban, hetekben antibiotikumot kell kapjanak, maga a gyógyszer baktériumölő hatása gátolja ezt a természetes kolonizációs folyamatot.

Milyen hosszú távú hatásai lehetnek mindennek?

A császármetszéssel történő születés növeli a csecsemőkori hasfájás kockázatát, de összefüggésbe hozható az allergia és az asztma, valamint az I. típusú cukorbetegség, a lisztérzékenység és az elhízás kialakulásával is, amelyek mind összefüggésben lehetnek a csecsemők megváltozott mikrobiom-kolonizációjával.

Hogyan segíthetjük a normál bélflóra kialakulását és megőrzését?

Kisbabáknál elsődlegesen az anyatejes táplálás segíti a normál bélflóra kialakítását és megőrzését, és támogatja az immunrendszer érését.

A mikrobiom közvetlen támogatása is ajánlott

Újabb bizonyítékok utalnak arra, hogy egyes jótékony vagy hasznos baktériumok megakadályozhatják, hogy a császármetszéssel történő szülés után korai mikrobiom-diszbiózis alakuljon ki (vagyis a bélflóra természetes egyensúlya eltolódjon). Így elérhető, hogy a „császáros babák” mikrobiomja jobban hasonlítson a hüvelyi úton született csecsemőkéhez.

Számos, humán baktériumtörzset tartalmazó készítmény azonban Magyarországon étrendkiegészítőként kerül forgalomba, ezért a gyártók – a hatályos jogszabályoknak megfelelve – nem adhatnak részletes információt a felhasználás területeiről. Válassz olyat, amely csak természetes összetevőket, illetve a baba szervezete számára természetes élőflórát, baktériumtörzset tartalmaz! Kérd orvosod vagy védőnőd tanácsát a megfelelő készítmény kiválasztásához!

Hasznos linkek

Szeretnéd tudni, vajon mekkora a csecsemőkori kólika kockázata a babád esetében? Próbáld ki a KólikaKalkulátort!

Jótanácsok most született babák mellé – Dr. Karoliny Anna, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosának lektorálásával. Töltsd le ingyenes kisfüzetünket!

Jótanácsok várandós kismamáknak – Fekete Éva diplomás védőnő lektorálásával. Töltsd le ingyenes kisfüzetünket!

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a bélflóra és a bélbaktériumok működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.