Gingivitis (fogínygyulladás)

Egészséges felnőtt szervezetben körülbelül 100 ezer milliárd mikroorganizmus (baktériumok, gombák és vírusok) él velünk szimbiózisban, melyek együtt alkotják a nagyjából 1.5-2 kg súlyú flóránkat. Ennek a flórának a jelentős része a bélrendszerünkben található, ám nem elhanyagolható az emésztőrendszeri flóra elejét alkotó szájflóra sem.

A gyakori szájüregi betegség, mint az ínygyulladás, legfőbb oka is éppen a szájflórát alkotó baktériumok egyensúlyának eltolódása: ha a kórokozó baktériumok többségbe kerülnek, nem megfelelő szájhigiénia esetén vagy a megszokottól eltérő élethelyzetek, esetleg más hatásokra (ld. részletesebben lejjebb a lehetséges okokat), a baktériumok az ínyszél mentén bejutva kellemetlen gyulladást, majd súlyosabb állapotokat okozhatnak.

A fogínygyulladás jellemzői

A fogíny gyulladása, más néven a gingivitis gyakori jelenség, és könnyen felismerhető tünetei vannak. A fogíny:

 • színe rózsaszín helyett világos- vagy sötétpiros
 • megduzzad, vérbő lesz
 • előfordulhat, hogy viszket
 • nyomásra érzékeny lehet, fájhat

Esetenként (például fogmosáskor) vérzés tapasztalható. Mindez akár rossz szájízzel, kellemetlen lehelettel járhat. Elhúzódóbb, kezeletlen gyulladás esetén ínysorvadás alakulhat ki: az íny a kezdeti duzzanatot követően visszahúzódik a fogról, a fognyak szabaddá válik, látható lesz és egyes táplálékokra, hőingerekre túlérzékenységet mutathatnak.

Hogyan alakul ki – avagy a fogkőtől a fogvesztésig

A dentális plakk egy színtelen, baktériumokban bővelkedő biofilm. Elmeszesedéséből kialakuló réteg a fogkő, mely folyamatosan rakódik le a fog felszínére és az íny mentén. Nem megfelelő szájhigiénia esetén a fogkő és a felszínét borító biofilm felhalmozódik, az ínybarázdába is begyűrűzik, és gyulladást okoz. A kezeletlen ínygyulladás, vagy más néven gingivitis, idővel a fog tartószöveteire is kiterjedhet, ami fogak meglazulásához vagy elvesztéséhez vezethet. Megfelelő szájhigiénés rutin alkalmazásával és rendszeres professzionális tisztítással a gingivitis megelőzhető.


Mi az a biofilm?

A biofilm a dentális plakk, másnéven a lepedék másik neve. A meghatározás szerint a fogakat és egyéb kemény szájüregi képletek (tömés, fogpótlás) felszínét borító, komplex szerkezetű, bakteriális réteg.

A biofilm sűrű, önmagában is egybefüggő, ragadós anyag. Erősen hozzátapad a felszínhez,  így nehéz eltávolítani, ráadásul folyamatosan vastagodik. Fő tömegét élő és elhalt baktériumok, ún. extracelluláris baktériumtermékek és nyál eredetű makromolekulák, ásványi anyagok alkotják.

Fontos tudni: az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat, és véd az esetlegesen rossz, kórokozó baktériumokkal szemben. Ugyanakkor a baktériumok fokozott szaporodása és megtelepedése miatt a lerakódás, vagyis a biofilm megvastagodik, láthatóvá válik, és a benne folyó mikrobiális anyagcsere veszélyezteti az alatta fekvő szövet (pl. fogzománc) épségét.


A fogínygyulladás okai

Az ínygyulladás igen gyakori jelenség, szinte bárkit érinthet. Leggyakoribb okai a lepedék (dentális plakk) jelenléte, illetve a szájflóra egyensúlyának felbomlása. Előfordul azonban plakk-mentes ínygyulladás is, ilyet okozhat szisztémás betegség (ennek tünete), gyógyszer-mellékhatás (pl. vérnyomáscsökkentők esetében), hormonális változások (várandósság, menstráció, serdülőkor stb.).

Összességében az ínygyulladás kialakulásának kockázatát számos tényező növelheti:

 • Nem megfelelő szájhigiénia
 • Genetikai hajlam
 • Természetes, hormonváltozással járó életciklusok nőknél: várandósság, menstruáció, menopauza
 • Rendezetlen fogsor – az összetorlódott fogak megnehezítik a fogak és az íny tisztán tartását, ez lehetőséget ad a baktériumok, s így a fogkő felhalmozódásának
 • Dohányzás
 • Nem megfelelő, vitamin- és ásványianyag-szegény táplálkozás, amelynek következtében természetes védekezőképességünk meggyengül

Miért gyakori és elkerülendő várandósság alatt a fogínygyulladás?

A terhességi gingivitis a fogíny szövetében kialakuló gyulladás a várandósság idején. Nagyon gyakori betegség, a várandós nők 35-100 százalékát érinti. A várandósság során változik a szájban található bakteriális flóra. A fellépő hormonális és immunrendszeri változásokkal párhuzamosan a nők vérének térfogatszázaléka is megemelkedik. Mindezen tényezők együttes hatásaként a nyálkahártya érzékenyebbé, átjárhatóvá válik a kórokozó baktériumok számára is, ez pedig fokozza az ínygyulladás és az annak következtében kialakuló betegségek kockázatát.

 

Várandósság alatt különösen oda kell figyelni a megfelelő szájhigiénére, a fogorvosi szűrésre és szükség esetén kezelésre. A terhességi gingivitisben szenvedő kismamáknál ugyanis nagyobb a koraszülés és az alacsonyabb születési súly kockázata, mint az egészséges ínyű édesanyáknál. Kialakult ínygyulladás esetén a fog és az íny között egyre mélyebb lesz az ínybarázda, baktériumokkal teli ínytasak alakul ki, ahonnan a baktériumok folyamatosan ürülnek a vérbe, és látens gyulladás alakul ki. Megemelkedik a prosztaglandin (hormonhatású zsírsavak) termelése, amely negatívan hathat a méhösszehúzódásra, a burokrepedésre, a méhlepény leválására.

A fogínygyulladás megelőzése, kezelése

Megfelelő napi rutinnal és rendszeres ellenőrzéssel a fogínygyulladás megelőzhető. Javasolt:

 • Évente 1-2 alkalommal fogorvos vagy szájhigiénés szakember felkeresése professzionális tisztítás céljából
 • Fluoridos fogkrém és fogselyem használata naponta kétszer
 • Szakorvos által ajánlott fogínyápoló készítmények, szájüregi flórát építő probiotikumok alkalmazása

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a humán flóra és azon belül a szájflóra működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.