Helicobacter pylori

Mi a Helicobacter pylori-fertőzés?

A világ népességének körülbelül fele érintett Helicobacter pylori (H. pylori) bakteriális fertőzésben. Ez a gyomorfekélyek fő oka, emellett bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is növeli. A fertőzés gyakoribb az alacsonyabb jövedelmű országokban, Magyarországon a 20-30 évesek 40-50%-a, az 50-60 évesek 65-70%-a hordozza a baktériumot.* Antibiotikumokkal és más gyógyszerekkel, készítményekkel jól kezelhető.

A Helicobacter pylori-fertőzés elterjedtsége a világban

*Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja: a Helicobacter pylori fertőzés kezelésének időszerű kérdései. 2. hazai H. pylori konszenzus, 2008.

Maga a H. pylori egy spirál alakú baktérium, amely a gyomor nyálkahártyájába fúródik, károsodást és gyulladást okozva. Ez az egyik leggyakoribb humán fertőzés, és világszerte körülbelül 4,4 milliárd embert érint. Globális szakmai csoportok dolgoznak azon, hogy felszámolják a H. pylori-t, mert az hozzájárul a rák több típusának kialakulásához. Még azokat a betegeket is kezelni kell, akiknél nem jelentkeznek a fertőzés tünetei, hogy csökkentsék a fekélyek és a rák kockázatát, illetve megakadályozzák a baktérium egy közösségen belüli továbbfertőzését.

A H. pylori fertőzés tünetei

Sok betegnél semmi sem utal arra, hogy megfertőződött volna a baktériummal, azonban néhányan a következő tüneteket tapasztalják:

 • Emésztési zavar vagy hasi fájdalom
 • Hasi fájdalom, amely reggelente vagy a gyomor kiürülésével rosszabbodik
 • Hányinger
 • Csökkent étvágy
 • Gyakori böfögés
 • Puffadás
 • Akaratlan fogyás

Ritkábban fordulhatnak elő olyan súlyos tünetek, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek:

 • Súlyos vagy folyamatos hasi fájdalom
 • Nyelési nehézség
 • Vér vagy kátrányos széklet
 • Fekete, véres vagy kávézaccnak látszó hányás

Kiket érinthet a H. pylori fertőzés?

Az emberek általában gyermekként fertőződnek meg H. pylorival, a családtagok természetesen szoros kapcsolata révén. A szennyezett táplálék vagy víz is segít a baktérium terjedésében. A legnagyobb kockázatot a zsúfolt körülmények között élő emberek képezik, akik számára megfelelő egészségügyi ellátás nem elérhető.

A H. pylori-fertőzés diagnosztizálása

A fertőzés felismerésére többféle diagnosztikai módszer létezik.

 • Székletvizsgálat: kimutatja a székletben a pylori-val társult, idegen fehérjéket.
 • Légzésteszt: a beteg lenyel egy tablettát, folyadékot vagy pudingot, amely egy pylori által lebontott, speciális anyagot tartalmaz, majd a leheletet elemzik, hogy megnézzék, tartalmazza-e bomlásterméket.
 • Vérvizsgálat: kimutatja a véráramban keringő baktérium antitestjeit, de kevésbé megbízható, mint a légzés- és a székletteszt.
 • Tükrözés: egyes esetekben az orvos felső endoszkópiát végez, vagyis egy vékony, rugalmas csőben kamerát vezet le a torkon át, hogy megvizsgálja a gyomrot és a vékonybél felső részét. Az eljárás során az orvos biopsziás mintát is vehet, és kizárhatja az egyéb emésztési problémákat.

A H. pylori és a rák

A H. pylori-fertőzöttek körülbelül 1-3 százalékánál alakul ki gyomorrák, és a becslések szerint a baktérium okozza az összes gyomorrákos eset 89% -át világszerte. Kutatások szerint a H. pylori növeli a gyomor lymphoma és a bélrák kockázatát is. A H. pylori-fertőzésben szenvedő betegeknél általában alacsonyabb a nyelőcsőrák kockázata, de ennek oka még nem tisztázott.

Az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy minden olyan beteg, akinek H. pylori-tesztje pozitív eredményt mutatott, nézzen utána megelőző céllal, milyen kezeléssel tudja csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Azokban az országokban, ahol a H. pylori-fertőzések száma csökkent, a gyomorrák aránya is csökkent.

Hogyan kezeljük a H. pylori fertőzést?

H. pylori-val diagnosztizáltak?
Nézd meg dr. Tamássy Klára belgyógyász-gasztroenterológus főorvos lektorálásával készített, az optimális kezelésről szóló videónkat!
Kattints a képre!

Általában, ha pozitív a H. pylori-teszt eredménye, a betegnek az orvos két antibiotikumot ír fel, továbbá egy gyomorsav-csökkentő készítményt, amely lehetővé teszi a gyomor belső falának gyógyulását. Az előírt savcsökkentő gyógyszer lehet protonpumpa-gátló, hisztamin-blokkoló vagy bizmut-só. A kezelés 7-10-14 napig tart. Javasolt a kezelés után négy héttel újra megvizsgálni a baktérium jelenlétét, és, ha a fertőzés továbbra is fennáll, megismételni a kezelést más antibiotikumokkal.

 

A H. pylori kiküszöbölésének legjobb kezelési módja régiónként változik, mivel a baktérium a leggyakrabban felírt antibiotikumokkal szembeni rezisztenciában fejlődik ki. A világ legnagyobb részén a H. pylori-fertőzések több mint 15%-a nem kezelhető első vonalbeli antibiotikumokkal: klaritromicinnel, metronidazollal és levofloxacinnal. A helyi rezisztencia mértékétől függően az orvosok nagyobb adagokat, hosszabb kúrákat vagy különféle antibiotikumok sorozatát írhatják elő.

 

Az antibiotikum-kezelések gyakran rövid távú, de kellemetlen mellékhatásokat okoznak, beleértve hasmenést, hányingert, hányást, puffadást és hasi fájdalmat. Ennek eredményeként néhány beteg túl korán abbahagyja a gyógyszerek szedését, ami a kezelés kudarcát eredményezi, és a baktérium antibiotikum-rezisztens törzsének kialakulását is ösztönzi. Számos friss tanulmány kimutatta, hogy bizonyos probiotikumok csökkenthetik az antibiotikumok használatából eredő hasmenés súlyosságát, ami segíthet a betegnek az antibiotikum-kúra eredményes befejezésében. A mellékhatások elkerülése és a kúra sikere érdekében a javasolt probiotikumról feltétlenül kérj bővebb felvilágosítást orvosodtól!

Hasznos linkek

Helicobacter pylori KISOKOS – videós kezelési útmutató az antibiotikum-kúrához, dr. Tamássy Klára belgyógyász-gasztroenterológus főorvos lektorálásával. Nézd meg a YouTube-on!

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a bélflóra és a bélbaktériumok működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.