Halitózis (rossz lehelet)

A rossz, kellemetlen lehelet vagy szájszag – szakszóval halitózis – lehet időszakos, vagy akár tartós probléma is, az októl függően. A gyakori okok közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia, a fogágybetegség, a légúti fertőzések vagy a mögöttes betegségek, például cukorbetegség, vese-, máj- vagy refluxbetegség.

 A legfőbb, hogy feltárjuk, mi áll a háttérben, és a tüneti kezelés helyett a probléma okát szüntessük meg.

A halitózis jellemzői

A halitózis legfőbb tünete a kellemetlen, nehezen elviselhető szájszag, amelyet a kibocsátója sokszor nem is érez. Jellemző különösen ébredés, kávézás, dohányzás vagy egyes élelmiszerek elfogyasztása után.

Diagnosztizálható egyáltalán a halitózis?

Szakemberek segítségével igen. A fogászati vizsgálat során a fogszakorvos a páciens anamnézisét és leheletének aktuális állapotát tudja figyelembe venni, és ha indokolt, az okok után (például fertőzés, gyulladás) kezd kutatni a szájüregben.

Előfordulhat, hogy a probléma nem fogászati jellegű, ilyen esetben a pácienst további szakvizsgálatokra utalhatja.

A halitózis okai

A rossz leheletnek számtalan oka lehet, a hétköznapitól a szájüregi betegségeken át egészen a belgyógyászati problémákig. A leggyakoribbak:

 1) Táplálkozás

Bizonyos, illóolajokat tartalmazó élelmiszerek (gondoljunk csak a fokhagymára) átmeneti, nem kezelendő szájszagot hagynak fogyasztás után. És mivel a véráramba is felszívódik, ez az illat addig érezhető is, amíg a szervezetünket a táplálék el nem hagyja.

 2) Nem megfelelő szájhigiénia

Már gyermekkorban megtanuljuk, hogy a szájhigiénia az általános, napi tisztálkodás fontos része. Napi kétszeri fogmosás, nagyobb gyermekek és felnőttek esetében fogselyem használata, illetve a rendszeres fogászati konzultáció a szájhigiénia alapja. Ha a fogakról, az ínyről és a nyelvről nem távolítjuk el megfelelően az ételmaradékot, az természetes rothadásnak indul, és nemcsak kellemetlen leheletet és rossz szájízt okoz, de baktériumokat, gombákat is termel, amely később komolyabb betegségeket okozhat.

Külön bekezdést érdemel a műfogsorok tisztántartása, amelyek esetében különösen gyakori az ételmaradékok beszorulása. Mindig ügyeljünk az alapos tisztításra!

 3) A szájflóra részeként viselkedő, kellemetlen szagokat okozó baktériumok jelenléte a nyelven

Bizonyos baktériumok a nyelv hátsó részén telepednek meg, és ott, az egyes élelmiszerekben található aminosavakkal kölcsönhatásba lépve, kellemetlen ízű és illatanyagú, kénes vegyületeket hoznak létre.

 4) Parodontitis

A parodontitis, köznyelven fogágybetegség egyik jellemző tünete a kellemetlen íz a szájban és a rossz lehelet. Fontos, hogy a parodontitist szakorvos kezelje!

 5) Szájszárazság

Gyakran a halitózis kísérője. Ha a nyáltermelés jelentősen csökken, a szájban lévő táplálkozásból visszamaradó törmelékeket nehézkesebb eltávolítani a szájüregből. Mi okozhat szájszárazságot? Egyes gyógyszerek vagy akár az orr helyett a szájon át légzés.

 6) Dohányzás

A dohánytermékek nem csak elszínezik a fog felszínét, de a szervezetünket is komoly betegségeknek teszik ki, ráadásul a rossz leheletért is okolhatóak. A szájüreget tekintve, a dohányfogyasztók nagyobb kockázatot vállalnak például a következő betegségek kialakulásában is: fogíny- és fogágybetegségek, szájrák, az ízlelés elvesztése.

 7) Egyéb, a szervezetben kialakuló betegségek

Rossz lehelet léphet fel olyan betegségek esetén is, mint a diabetes, a légúti vagy légzőszervi fertőzések, az arcüreggyulladás, a máj- vagy vesebetegség, illetve egyes emésztőrendszeri megbetegedések. Egyes gyógyszeres kezelések mellékhatásaként is léphet fel halitózis.

A rossz lehelet kialakulásának megelőzése

A halitózis kialakulását leginkább az okok feltárásával és a megfelelő, rutinszerű, napi szájhigiénével előzhetjük meg.

Javasolt:

  • Esetleges szervi betegségek feltárása, célzott kezelése
  • Dohányzás mellőzése
  • Évente 1-2 alkalommal fogorvos vagy szájhigiénés szakember felkeresése a fogkő eltávolítása és konzultáció céljából
  • Fluoridos fogkrém és fogselyem használata naponta kétszer
  • Szakorvos által ajánlott fogínyápoló készítmények, szájüregi flórát építő probiotikumok alkalmazása

Forrás: biogaia.com, hopkinsmedicine.org

 Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a humán flóra és azon belül a szájflóra működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.