A BioGaiaról

BioGaia sztori – a sílifttől az anyatejig

A BioGaia története az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor a HIV vírust is felfedezték. Két tudós, Sven Lindgren és Walt Dobrogosz a különböző probiotikumok hatékonyságát kezdte el vizsgálni a vírussal szemben. Sok pozitív tulajdonságot és hatást fedeztek fel a Lactobacillus reuteriben. Mindeközben két svéd vállalkozó, Peter Rothschild és Jan Annwall bio zöldségeket és exkluzív joghurtokat importált Franciaországból Svédországba. Keresték a módját, hogy a zöldségek kibírják a hosszú utazást.


bg_peruitortenet-1siliftSzóba került a síliftben

Néhány évvel később, Svájcban, egy síliftben Sven Lindgren beszélgetett a két importőr, Peter és Jan egy közös barátjával. Felmerült az ötlet, hogy a zöldségek minőségét a szabadalmaztatott probiotikus baktérium, a Lactobacillus reuteri segítségével őrizzék meg. Persze hamar rájöttek, hogy a Lactobacillus reuteri más területeken is igen hasznos lehet. Peter és Jan megkérték egy barátjukat, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pulyka- és csirketenyésztésben használt antiobiotikumok természetes alternatívája lehet-e a probiotikum. 1990-et írunk, és megalakul a BioGaia.

Technikai szempontból jó ötlet volt az antiobiotikumot probiotikummal kiváltani. Ám kereskedelmi szempontból kész katasztrófa volt: az antibiotikumok olcsóbbak voltak, mint a probiotikumok, és a tenyésztők a legolcsóbb megoldásra törekedtek. Ráadásul, az állatok eledelébe tett antibiotikum és az antibiotikum-rezisztencia kialakulása közötti összefüggés sajnos csak jópár évvel később vált világossá.


Az élet körforgása

bg_peruitortenet-2ivancasasDr. Ivan Casas-t, a BioGaia kutatási igazgatóját lenyűgözte a folyamat, amit ő “az élet körforgásának” nevezett. Úgy vélte, nem véletlen, hogy a kiscsibék először a saját anyjuk ürülékéből táplálkoznak. Valószínűsítette, hogy az anyamadár így ad át a (steril) újszülöttjének fontos mikroorganizmusokat.

Meggyőződése volt, hogy hasonló folyamatok zajlanak az emberek esetében is. Általánosan elfogadott, hogy az újszülött gyerekek még szinte teljesen sterilek, és igen érzékenyek a káros baktériumokra, mielőtt kialakulna a saját mikrobiális flórájuk. És ennek a flórának lehetőleg az édesanyjuktól kellene származnia. Iván biztos volt abban, hogy a Lactobacillus reuteri is egy olyan baktérium, amelyet mindig az anyának kell átadnia a kicsinyének – mindegy, hogy emberekről vagy csirkékről van szó.


Az Andokot is megmászták a L. reuteriért

A világ számos laboratóriumában többféle Lactobacillus reuteri törzs létezett már. De amikor embereknek készített termékek kereskedelmi felhasználására alkalmas törzset keresett, Ivan mindenképpen olyan törzset akart, amely igazolja az általa oly erősen hitt elméletet: “az élet körforgását”.

Rengeteg édesanya anyatejét elemezte ki az Egyesült Államokban és Limában, Peruban is – de nyomát sem lelte a L. reuterinek. Mégis az volt a meggyőződése, hogy ha az anyatermészeten múlna, akkor a L. reuterinek az anyatejben kellene lennie.

Ivan családja Peruban élt. Egyik látogatása alkalmával elutazott az Andokba is, indián falvakba. Amint visszatért a hegyekből, első útja Limába, az egyetemi laboratóriumba vezetett, néhány anyatejmintával. És ezúttal nyert: valamennyi mintában megtalálták a Lactobacillus reuteri néhány törzsét, és azonnal izolálták is.

Az egyik Lactobacillus reuteri törzset, amelyet akkor megtaláltak, használják ma is világszerte a BioGaia termékekben. Jónéhány egészségjavító tulajdonságát dokumentálták már, Peter és Jan megszerezték a törzs kereskedelmi jogait is. Azóta újabb és újabb kihívások után kutatnak.

 

Funkcionális termékek

bg-peruitortenet_4bramjolkEgy évvel megalapítása után, 1991-ben a BioGaia bemutatta funkcionális élelmiszereit. Először az élelmiszeripar állt ellen, mondván, az emberek nem vásárolnak majd probiotikus tejet. Később a hatóságok jelentették ki, hogy, ha már probiotikum is van benne, akkor az a tej nem nevezhető tejnek. De Petert és Jant nem lehetett eltántorítani, és hamarosan bemutatták a svéd piac első funkcionális élelmiszerét: a BRA tejet (amelynek nevében a B a bifidus, az R a reuteri, az A pedig az acidophilus). Ez az innovatív termék volt az első probiotikus tej Európában és a második a világon. Később megjelent a probiotikus dzsúz és a krémsajt is.

Az elkövetkező tíz évben a BioGaia párhuzamosan értékesítette a funkcionális élelmiszereit és igyekezett lecserélni az antibiotikumot az állattakarmányozásban probiotikumra. 1998-ban a céget már jegyezték a stockholmi tőzsdén.


Az új világ küszöbén

2000-ben a BioGaia áthelyezte a fókuszt az étrendkiegészítőkre. Még ugyenebben az évben bemutatta a rágótablettákat, két évvel később a szívószálakat. Pár év múlva pedig már a cseppeké, a rágógumiké és a cukorkáké volt a főszerep.

Mindig úttörő módon közelített a termékfejlesztéshez, és ez tette mára a BioGaiát a világ egyik vezető vállalatává a probiotikumgyártók területén. Ma már 100 országban van jelen a BioGaia, különböző termékeivel. És még csak az út elején vagyunk…