Csecsemőkori hasfájás

Mit nevezünk kólikának – vagyis csecsemőkori hasfájásnak?

A csecsemőkori hasfájás, másnevén kólika, egy gyakran előforduló probléma az újszülöttek életének első heteiben, hónapjaiban. Legegyszerűbben megfogalmazva az az állapot, amikor a csecsemő sokszor és vigasztalhatatlanul sír. A világon körülbelül minden negyedik babát kólikával diagnosztizálnak. A gyakori sírás, a kevés alvás, a tehetetlenség érzése elkeseríti a szülőket, pedig jó hír: a babával semmi baj, és a hasfájás idővel halvány emlék lesz csak.

Mi okozza a kólikát?

A csecsemőkori hasfájás okai sokrétűek, és még nem teljesen tisztázottak. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy az állapot a bélmozgás problémáival és a csecsemő éretlen gyomor-bél mikrobiómjának (vagyis a gyomrában és a bélrendszerében természetesen módon élő mikroorganizmusok) egyensúlyhiányával függ össze. Mások szerint a csecsemő által tapasztalt új látnivalók és hangok iránti túlérzékenység is tényező lehet. Valószínűleg több kiváltó oka is van, vizsgálják a lehetséges pszichológiai, szociális és biológiai tényezőket is.

Bélmozgás = jó bélérzés

A bélmozgás jelenti azon izmok összehúzódásait, amelyek felelősek az ételek lebontásáért és mozgatásáért a gyomorból a beleken át egészen a vastagbélbe. Vagyis: ahogyan a baba emésztőrendszere működik. Ha a kicsi bélmozgása valami miatt fejletlen vagy zavart, az fájdalmat és túlzott gázképződést okozhat, és olyan kellemetlen állapotokhoz vezethet, mint a kólika, a székrekedés vagy a regurgitáció (refluxszerű tünet).

 

A bélbaktériumok szerepe a kólikában

Egyre több klinikai kutatás kapcsolja össze a csecsemőkori hasfájást a csecsemők bélbaktériumaival. Kimutatták, hogy a kólikában szenvedő csecsemők bélflórájában alacsonyabb a hasznos, jótékony baktériumok – főleg a lactobacillusok – száma, az emésztőrendszerükben pedig arányaiban több kártékony – főleg coliform – baktérium található, és gyulladás is előfordult. Mindez többféle emésztési problémát okozhat, beleértve a kólikát is.

Számos tanulmány arra is kitért, hogy egyes, természetes baktériumtörzsek segíthetnek csökkenteni a sírás időtartamát, különösen a szoptatott csecsemőknél.

Tünetek: honnan tudhatod, hasfájós-e a babád?

Magát a „kólika” kifejezést olyan esetekben használjuk, ha az egyébként egészséges baba vigasztalhatatlanul sír, zaklatott, ingerlékeny, különösen az esti órákban, életének első hónapjaiban. A 2016-ban közzétett, úgynevezett Roma IV diagnosztikai kritériumok szerint a kólika jellemzői:

 • a fájdalom ismeretlen eredetű (minden egyéb, szervi probléma kizárható),
 • ismétlődik,
 • rohamokban lép fel,
 • nyugtalansággal és sírással jár,
 • a sírás legalább napi három órán át tart,
 • egy héten legalább három nap előfordul,
 • legalább egy héten keresztül tapasztalható.

Gyakori kísérő jelenség: a vörös arc, az ökölbe szorított kéz, a felhúzott lábak és a kemény pocak.

Kolikakalkulator gomb?

Csak az én kisbabám kólikás?

Kólika anyatejes és tápszeres babák között egyaránt előfordul. A babák közel egynegyedénél fordul elő az első 2-4 hónap során, általában az első hetekben. Szerencsére 4, de maximum 6 hónapos korra a tünetek szinte minden esetben megszűnnek!

BioGaia-kolika3

Mi zajlik a baba hasában?

Az anyaméhben a magzat bélrendszere természetesen steril. A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik: amikor a gyermek áthalad a szülőcsatornán, az anya hüvelyében és a környezetében lévő baktériumok bejutnak a szervezetébe, és megkezdik a normál flóra kialakítását.

Mi a helyzet a császármetszéssel született csecsemők bélflórájával?

Azoknál a csecsemőknél, akik császármetszéssel jönnek a világra, vagy életük kezdeti szakaszában antibiotikumos, esetleg inkubátoros kezelésre szorulnak, ez a folyamat heteket vagy akár hónapokat is késhet, és nem mindig tökéletes.

Hogyan segíthetjük a normál bélflóra kialakulását és megőrzését?

Kisbabáknál az anyatejes táplálás segíti a normál bélflóra kialakítását és megőrzését, így támogatja az immunrendszer érését.

A csecsemőkori hasfájás kezelése

Az első és legfontosabb, hogy a sírás minden egyéb lehetséges okát kizárjuk: ellenőrizzük, nem éhes-e a baba, a pelenkája rendben van-e, nincs-e melege, nem fázik-e, nem lázas-e stb.

Tippek és trükkök a megelőzésre

 • Mindenekelőtt ügyeljünk a helyes szopási technikára, hogy a baba evés közben ne nyeljen levegőt, és arra, hogy a babát ne etessük túl.
 • A szoptató anyának érdemes a tejfehérje-mentes táplálkozást megpróbálni, és a felfúvódást okozó táplálékokat kerülni.
 • Tápszeres táplálás esetén a hypoallergén készítmények javasoltak.
 • Kérjen tanácsot orvosától vagy védőnőjétől a megfelelő kólika elleni készítmény kiválasztásához.

 

Tippek és trükkök a fájdalom enyhítésére

Ne hagyjuk magára a babát a fájdalmával, hanem próbáljuk megnyugtatni. Ringatással, énekléssel, összebújással, esetleg párducpózzal (az alkarunkra fektetjük hasra a babát úgy, hogy a feje a tenyerünkben legyen, a popsija pedig a könyökhajlatunkban, míg a karjai és a lábai lefelé lógnak az alkarunk két oldalán).

Ha úgy érezzük, a baba hasának puffadását bélgázok okozzák, amelyektől nehezen tud a kicsink megszabadulni, segítsünk neki!

 • Próbáljuk megbüfiztetni úgy, hogy ölbe vesszük, a két karját a hátunkon átvetjük, és a pocakját a vállunkkal masszírozzuk.
 • Fektessük a hátára, és húzzuk fel a térdeit a hasához lassan, majd kifelé kis kört leírva eresszük vissza! Ezt ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

 

A pocakfájáson segíthet továbbá felmelegített pocakpárna vagy olyan, gyógyszertárakban elérhető, recept nélkül megvásárolható készítmények, amelyek kifejezetten kólika esetén alkalmazhatóak.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kólikában szenvedő csecsemők egészségesek, és nem feltétlenül kell orvoshoz fordulni velük. Vannak azonban olyan állapotok, amelyek kólikának tűnő tüneteket okoznak, beleértve a savas refluxot, a tej- vagy más fehérjeallergiát, esetleg egy súlyosabb betegséget vagy sérülést.

Feltétlenül fordulj gyermekorvoshoz, ha gyermeked:

 • lázas
 • gyakran hány
 • letargikusnak tűnik, és nem akar enni
 • nem hízik megfelelően

Illetve, ha a problémák négy hónapos kor felett is folytatódnak.

Hasznos linkek

Szeretnéd tudni, vajon mekkora a csecsemőkori kólika kockázata a babád esetében? Próbáld ki a KólikaKalkulátort!

Jótanácsok most született babák mellé – Dr. Karoliny Anna, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosának lektorálásával. Töltsd le ingyenes kisfüzetünket!

Olvasd el korábbi cikkeinket is!

Hogy kerül 100 billió mikroorganizmus a beleinkbe? – Dr. Karoliny Anna cikke a bélflóra kialakulásáról

Az anyatej 5 titka

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a bélflóra és a bélbaktériumok működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.