Funkcionális hasfájás

A funkcionális hasfájás jellemzői

A funkcionális hasfájás okai

A funkcionális hasfájás kezelése

“Fáj a hasam!” – ez a legtöbb gyermek szájából elhangzik legalább egyszer. A jelenség általános, a hasfájás nagyon gyakori a gyermekek és serdülők körében: akár 38 százalékuk tapasztalja hetente egyszer. Ez az egyik leggyakoribb tünet, amellyel a gyermekorvosok napi klinikai gyakorlatuk során találkoznak, és az egyik elsőszámú oka annak, ha a gyermek az ügyeletre kerül.

A fájdalom a legtöbb esetben magától eltűnik. De sajnos az is előfordulhat, hogy a hasfájás olyan problémává válik, amely a gyermeket zavarja az iskolai teendőinek elvégzésében, illetve szociális és családi életében. Ha mindez végül érzelmi stresszé alakul, érdemes orvoshoz fordulni. Egyes esetekben funkcionális hasfájás (FAP – functional abdominal pain) van szó.

A funkcionális hasfájás jellemzői

A funkcionális hasfájás epizodikus vagy folyamatos gyomorfájdalom, amely mögött szervi elváltozás nem áll. Ez azt jelenti, hogy a tünetet nem valamilyen szövet vagy szerv fizikai vagy fiziológiai változása okozza. Általában a köldök körül fáj a gyermek hasa, de a pontos helye sajnos nem minden esetben azonosítható be könnyen. A fájdalom felbukkanásában is lehetnek különbségek: jelentkezhet hirtelen, de fokozódhat lassan is. Lehet állandó vagy eltérő erősségű. Mégis, ami mindenki esetében egyformán leszögezhető: a gyermek külsőleg jól van, és a fejlődése is normális.

Kikre jellemző?

Általában a gyermekek 4-18 éves koruk között panaszkodnak funkcionális hasfájásra; az egyik csúcs az 5-7 éves kor, vagyis az iskolakezdés időszaka, a másik csúcs a 8-12 éves kor. Becslések szerint az iskolás gyermekek 10-20 százaléka szenved funkcionális hasfájásban, s közülük is gyakrabban a lányok.

 


A funkcionális hasfájás okai

A funkcionális hasfájás pontos okait nem ismerjük, de a legutóbbi vizsgálatok szerint valószínűleg genetikai, fiziológiai és pszichológiai tényezők közötti kölcsönhatásról van szó.

Az egyik lehetséges ok a bélmozgás zavart funkciója. Emellett agyunkat és belünket kiterjedt neuronhálózat, valamint folyamatosan kommunikáló kémiai anyagok és hormonok országútja köti össze. Ha ebben a kommunikációs rendszerben változás következik be, a bél érzékenyebbé válhat olyan impulzusokra, hatásokra, amelyek normál esetben nem okoznának érezhető fájdalmat. Egyes esetekben pedig stressz vagy szorongás következtében mutattak a gyermekek túlzott fájdalomreakciót.

A funkcionális hasfájás nem súlyos betegség, de multifaktoriális jellege miatt nehéz diagnosztizálni. Ha megjelennek a tünetek, az alapos megfigyelés, a periódusok pontos lejegyzése fontos lehet.

Miért fontos foglalkozni a gyermekek hasfájásával?

Ha egy gyermek funkcionális hasfájás tüneteitől szenved, az életének számos területére hatással lesz; a gyermek betegnek, nyugtalannak, szomorúnak vagy fáradtnak érezheti magát. A hasfájás az iskolai hiányzások második leggyakoribb oka. Zavarja a nyugodt alvást, a sportban való részvételt, a társas tevékenységeket és a családi életet is. Ezért is fontos foglalkoznunk ezzel, segíteni a tünetek mielőbbi enyhítését.

A funkcionális hasfájás kezelése

A funkcionális hasfájásra nincs standard kezelés. A jelenlegi kezelési lehetőségek közé az étrendi vagy pszichoszociális beavatkozások, az orvosi kezelések és a nem-gyógyszerészeti kezelések, például a probiotikumkúrák tartoznak.

Az elmúlt években a funkcionális hasfájás kezelése kapcsán egyre többen vizsgálják a probiotikumok lehetséges szerepét; végeznek klinikai hatékonyságot mérő kutatásokat, illetve vizsgálják az egyes probiotikumok hatásmechanizmusát is. Ha többet szeretnél tudni, vagy gyermeked állapota nem javul, fordulj bizalommal a gyermekorvosodhoz. A kezelés általános célja a fájdalom csökkentése, hogy a gyermek mielőbb visszatérhessen megszokott életébe.

Hogyan segíthetsz?

 • Légy megértő és támogató!
 • Nyugtasd meg a gyermekedet: a funkcionális hasfájás nem súlyos betegség!
 • Bátorítsd, hogy minél hamarabb folytassa az iskolai és társadalmi tevékenységeit. Nagyon fontos, hogy visszatérjen a megszokott életébe, iskolai hiányzások, alvási zavarok nélkül, minél több aktív tevékenységet (sport- vagy egyéb szociális tevékenységek) vállalva!
 • A túl sok aggódás és szorongás hátrányosan befolyásolhatja a hasfájással küzdő gyermekek kezelésének eredményeit. Mutasd meg neki, hogy törődsz vele, de igyekezz pozitív és bátorító maradni!

Hasfájás-napló

Az egyes hasfájós epizódok pontos lejegyzése hasznos lehet a kiváltó tényezők, például bizonyos ételek vagy stresszfaktorok azonosításában. Emellett fogódzót nyújthat a gyermekorvosnak is, amikor meghatározza a javasolt kezelés egyes lépéseit.

A következő kérdésekre, témakörökre érdemes a naplózásban koncentrálni:

 • Étel – mit ettél ma?
 • Alvás – jól aludtál? Rémálmaid voltak?
 • Iskola / napközi – milyen volt ma az iskola / napközi?
 • Szabadidő – mit csináltál ma szabadidődben?
 • Sport – sportoltál ma, vagy végeztél más fizikai tevékenységet?
 • Vajon történt valami különleges vagy figyelemre méltó ma?
 • Mellékhelyiség – ma rendben volt az ürítéssel minden, vagy sem?
 • Széklet formája – például kemény vagy éppen túl puha, bolyhos vagy folyékony?

A fenti kérdésekre válaszolva jó eséllyel valamiféle mintázat – vagyis összefüggés a gyermek mindennapjai és a meg-megjelenő tünetek között – felfedezhető lesz.

 

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a bélflóra, a bélmikrobióta és a bélbaktériumok működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.