Torokfájás

A torokfájást többségében a köznyelvben „megfázásként” ismert állapot, vagyis a felső légutak vírusos fertőzése okozza, és az óvodás korú gyermekek körében messze a leggyakoribb betegség. Évente akár 6-8 alkalommal is szenvedhetnek tőle a kicsik. A fertőzés könnyen terjed a közösségekben és a családokban is, a tünetek közismertek:

  • fájó és/vagy kaparó érzés a torokban
  • köhögés
  • láz
  • orrfolyás
  • tüsszögés
  • orrdugulás

Mintegy 770-féle, velünk szimbiózisban élő baktérium, vírus és gomba él itt. A szájüregünket nevezzük szervezetünk elsődleges kapujának is. Amikor kórokozó támadja meg ezt a flórát, természetes egyensúlya felborul, emiatt a száj és a torok nyálkahártyáján fájdalmas gyulladás alakul ki. Ezt hívjuk torokgyulladásnak, orvosi szakszóval pharyngitisnek.

A torokfájás gyakran nem jár egyedül.

A száj- és a torok élőflórája közvetlen kapcsolatban van szervezetünk más területeivel: a légcsöveken keresztül a tüdő-, a nyelőcsövön és a gyomron keresztül a bélflórával is. Ráadásul a gyulladt, sérült száj- és toroknyálkahártyán keresztül a véráramba jutva, a kórokozók szervezetünk bármely területére eljuthatnak. Így, ha a szájüregben és a garatban található mikroorganizmusok egyensúlya felborul, az a test más területein is okozhat tüneteket. Például:

  • végtagfájdalmat
  • fejfájást
  • hasmenést
  • hányást

Torokfájás kezelése – mit igen, és mit ne?

Talán a legrosszabb hír a megfázással kapcsolatban az, hogy nem lehet megelőzni, és kezelni sem. A tünetek viszont enyhíthetőek. Az alábbi gyors, tanácsadó tippeket fül-orr-gégész szakorvos és gyermekorvos segítségével állítottuk össze.

Láz- és fájdalomcsillapító

Ha a beteg közérzete rossz, és a láza tartósan magas, az állapotát lázcsillapítóval lehet javítani, amelynek egyben fájdalomcsillapító hatása is van.

Orálbiotikum

A száj- és torokflóra helyreállítása kiemelten fontos szájüregi, illetve felsőlégúti fertőzések esetén.

Torok- és szájfertőtlenítő oldatok, spray-k, cukorkák

Bár plusz összetevőik, mint például a méz, enyhíthetik a fájdalmat, hatóanyagaik – hosszú távú alkalmazás esetén – felboríthatják a szájflóra egyensúlyát.

Antibiotikum

A torokfájást leggyakrabban vírus okozza, amelyre az antibiotikum nincs hatással. Antibiotikumot csak az orvos előírására szabad szedni, és a bélflóránk védelme érdekében fontos megfelelő probiotikumot, vagyis élőflórás készítményt választani mellé.

Immunrendszer támogatása

A vírussal az immunrendszerünknek kell megküzdenie, ezért javasolt étrend-kiegészítőkkel (például D-vitamin és a bélflórát építő, élőflórás készítmények), magas rost- és vitamintartalmú ételekkel támogatni.

Bő folyadék, akár ORS

Nagyon ajánlott. A bőséges folyadékbevitel nem csak az elveszített vizet pótolja vissza, de segít az orrban felgyűlt váladékot fellazítani, üríteni.

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a száj- és torokflóra, illetve az immunrendszer általános működését érintő információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzsek egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.