Székrekedés

A székrekedés jellemzői
A funkcionális székrekedés okai
A bélbaktériumok szerepe a székrekedésben
Hasznos linkek


A székrekedés jellemzői

A székrekedés gyakori bélprobléma, a világ felnőtt lakosságának körülbelül 25 százaléka szenved ettől tartósan – és gyakran szociális kapcsolataiban is korlátozva. Gyermekek esetében ez az arány – országtól függően – 7 és 30 százalék között változik, gyakran már az első életévben jelentkezik, s aztán hosszasan tart.

A székrekedést – akár átmenetileg is – sajnos mindenki megtapasztalhatja legalább egyszer az életében: a kisgyermekektől egészen az idősekig. A tünetek nem csak fizikailag kényelmetlenek, de nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét és általános jólétét.

Mit nevezünk székrekedésnek?

Székrekedésről gyakran akkor beszélünk, ha ritkán tapasztalható ürítés egy napon vagy egy héten belül. Mivel azonban minden ember bélmozgása más és más, fontos, hogy megfigyeljük, megváltozott-e hirtelen vagy akár hosszabb távra is a megszokott ürítési rendszeresség.

A bélmozgások számának megváltozása mellett a székrekedés kemény, száraz, nehezen vagy fájdalmasan üríthető székletet, vagy akár hiányos ürítés érzését is jelenthet. Melléktünetként puffadás és hasi fájdalom, illetve diszkomfortérzet gyakran tapasztalható funkcionális székrekedésben szenvedőknél is.

Tünetek felismerése a Bristol skálával

Ezt a diagnosztikai eszközt 1997-ben, a Brisztoli Királyi Kórházban fejlesztették ki. Hét kategóriába osztja a székletet megjelenése és víztartalma alapján, ezzel segíti többek között kezelések sikerességének megítésélét, a széklet minőségének otthoni ellenőrzését, de a beteg-orvos kommunikációt is.

 SZÉKREKEDÉS – súlyostól (1) az enyhéig (2)

kavics

 1) mint a kavicsok: különálló, kis bogyók

szolo

 2) mint egy szőlőfürt: tömör, göröngyös

 NORMÁL SZÉKLET

uborka

 3) mint egy uborka: normál vastagságú, strukturált

zoldbab

 4) mint egy zöldbab: vékony, sima

 HASMENÉS – rosthiánytól (5) az enyhén (6) át a súlyosig (7)

szivacs

 5) mint a szivacsok: lágy, amorf, darabos

lava

 6) mint a láva: részben híg, részben darabos

viz

 7) mint a víz: folyékony, nincs szilárd része

Összefoglalva:

Felnőttek esetében székrekedésről beszélhetünk, ha az alábbiak közül kettő vagy több is jellemző:

 • Kevesebb mint 3 széklet hetente

Az ürítések több mint egynegyedénél:

 • Csomós vagy kemény széklet
 • Hiányos ürítés érzése
 • Elzáródás / elzáródás érzése
 • Erőlködés
 • A sikeres ürítés érdekében egyéb manőverekre, trükkökre van szükség

Négyévesnél fiatalabb gyermekek esetében székrekedés diagnosztizálható, ha egy hónap alatt megfelel az alábbi kritériumok közül legalább kettőnek:

 • Kettő vagy annál kevesebb bélmozgás hetente
 • A széklet túlzott visszatartása
 • Kemény, száraz és nehezen áthaladó széklet
 • Fájdalmas vagy kemény ürítés
 • Nagy átmérőjű széklet
 • Hasi fájdalom

A pelenkát éppen elhagyó gyermekek esetében, a WC-re szoktatás időszakának sikeres lezárultát követően, ha hetente egyszer inkontinencia tapasztalható, az szintén erősítheti a diagnózist.

 Fontos megjegyezni, hogy bár a tünetek hátterében leggyakrabban a mozgáshiány, illetve a nem elegendő rost- és folyadékbevitel áll, és ezért a székrekedés tüneteit gyakran otthon kezelik, a bélmozgások bármilyen akut vagy hirtelen változása mindig orvosi vizsgálatot igényel.

A székrekedés típusai

 A székrekedésnek két típusa van: elsődleges és másodlagos. Elsődleges (atóniás, vagyis renyhe) székrekedésnek a funkcionális székrekedést nevezzük – ez a leggyakoribb székrekedéstípus, és azt jelenti, hogy nincs a hátterében orvosilag igazolható szervi elváltozás vagy betegség. A vastagbél vagy akár az egész bélrendszer izomzatának gyenge működése okozza. Gyakori probléma például várandós kismamák vagy elhízott felnőttek esetében.

A másodlagos (spasztikus, vagyis görcsös) székrekedést olyan tényezők okozhatják, mint a gyógyszeres kezelés, a neurológiai betegségek vagy a bélrendszer szervi rend-ellenességei. Ebben az esetben orvosi vizsgálat, tanácsadás elengedhetetlen.

 

A funkcionális székrekedés okai

A funkcionális székrekedésnek számos oka lehet, többek között:

 • Mozgáshiány vagy csökkent mozgásképesség
 • Kiszáradás vagy a megfelelő hidratálás hiánya
 • Kevés rost az étrendben
 • Ételintolerancia
 • Változások a szokásokban vagy az életmódban – utazás, terhesség, időskor
 • A bélmikrobióta diszbiózisa, vagyis a bélflóra egyensúlyának felborulása
 • A bél és az agy közötti idegrendszeri kommunikáció zavarai
 • A gyomor-bél rendszer mozgékonyságának, mozgásának és a tranzitjának zavara
 • Zavart béltranzit-idő

Mit jelent a béltranzit ideje?

Azt az időtartamot, amely alatt a táplálék „átutazik” az emésztőrendszeren, tranzitidőnek nevezzük. A vastagbél egyik fő feladata, hogy az élelmiszer-hulladékból visszaszívja a vizet a széklet optimális alakításához. Ha a tranzitidő lassú, a széklet hosszabb időt tölt a vastagbélben, így keményebbé, szárazabbá és nehezebben üríthetővé válik.

A tranzitidőt számos tényező befolyásolja, többek között:

 • A bélmikrobióta összetétele és egyensúlya
 • Az egyes bélbaktériumok által termelt metán (a metántermelés lassítja a tranzitidőt)
 • Alacsony emésztési izomtónus vagy alacsony érzékenység az idegrendszer stimulálására
 • Rosthiány (megfelelő mennyiségű rost bevitelével normalizálhatjuk a tranzitidőt)
 • Késleltetett gyomorürülés

A béltranzitidőről bővebb felvilágosítást háziorvosa vagy gasztroenterológusa tud adni.

 

Gyermekek esetében a problémák sokszor akkor kezdődnek, amikor anyatejről tápszerre váltanak, vagy a szilárd ételfélék bevezetésével. Emellett gyakran észlelhető funkcionális székrekedés, amikor a kicsiket – 2 és 4 éves koruk között – WC-re szoktatják, vagy nagyobb korban, amikor iskolába mennek. Sok székrekedésben szenvedő gyermeknek tinédzserként és felnőttként is vannak tünetei – még akkor is, ha gyermekkorukban sikeresen kezelték hashajtókkal (a hashajtók körülbelül az esetek 60%-ban működnek csak gyermekeknél).

Ma a kutatók úgy vélik, hogy a funkcionális székrekedést a gyermekeknél a bélmozgás rendezetlensége és a zavart mikrobióta okozhatja, nem pedig a baktériumok elszaporodása – ahogyan azt korábban gondolták.

Kikre jellemző a funkcionális székrekedés?

Bárki szenvedhet székrekedéstől; az előfordulás gyakorisága azonban magasabb a nőknél, az időseknél és az alacsony társadalmi-gazdasági helyzetben élőknél. A terhesség alatt is nagyon gyakori tünet, a hormonális változások miatt, amelyek befolyásolják a székletnek a béltraktuson való áthaladásához szükséges időt, a tranzitidőt. Illetve, ahogy fentebb is említettük, gyermekek esetében főként az életükben bekövetkező, nagyobb változások során (elválasztás, ételek bevezetése, pelenka elhagyása, iskolakezdés stb.) tapasztalható funkcionális székrekedés.

A bélbaktériumok szerepe a székrekedésben

 A humán bélrendszerben természetesen élő baktériumok, a bélmikrobióta elemei, fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer egészségében. A bélbaktériumok tejsavat és rövid láncú zsírsavaknak nevezett anyagokat termelnek, amelyek megváltoztatják a bél pH-értékét (savszintjét). Ez növelheti a perisztaltikát (hullámszerű izomösszehúzódások, amelyek az ételt a belekben mozgatják), csökkentheti a tranzitidőt, és javíthatja a széklet gyakoriságát. A diszbiózis, amely a bélmikrobióta egyensúlyának felborulását jelenti, hozzájárul a székrekedéshez.

A székrekedéssel küzdők bélmikrobióta-összetétele gyakran jelentősen eltér az átlagostól; a bélben magasabb a metánt termelő baktériumok szintje, ami lelassítja a bél tranzitidejét. A kiegyensúlyozott mikrobióta csökkentheti a metántermelést, megváltoztathatja a bél működését, javíthatja a széklet halmazállapotát és gyakoriságát, és segíthet a székrekedés járulékos tüneteinek javításában, beleértve a puffadást, a hasi diszkomfortérzetet és a fájdalmat.

Hasznos linkek

Várandósság során is jellemző tünet a székrekedés. Töltsd le ingyenes, tanácsadó kisfüzetünket!

Jótanácsok várandós kismamáknak – Fekete Éva diplomás védőnő lektorálásával.

A székrekedés bárkit érinthet. Töltsd le kisokosunkat!

Székrekedés kisokos – a szakmai tartalmat összeállította: Bakó Eszter dietetikus

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a bélflóra, a bérmikrobióta és a bélbaktériumok működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.