Parodontitis (fogágygyulladás)

Négy felnőttből három tapasztal fogínybetegséget élete során. Az ínyproblémák leginkább a felnőttek körében fordulnak elő, és gyakoribbak az idősek, cukorbetegek, terhes nők, bizonyos gyógyszerek és dohányzás esetén.

Az ínyproblémák az ínyszél mentén felhalmozódó lepedék következményei. Az el nem távolított lepedékben felszaporodnak a baktériumok, idővel el is meszesedik, amit csak fogorvos vagy szájhigiénés szakember tud eltávolítani. Az ínybetegség igen gyakori probléma, ezért különösen fontos, hogy felismerjük a korai jeleit, még mielőtt az ínybetegség fogágygyulladássá fejlődhet, és végül csont- és fogvesztéshez vezethet.

A lepedékben lévő egyes baktériumok olyan anyagokat szabadítanak fel, amelyek irritálhatják és mérgező hatásúak lehetnek az ínyszövetre, helyi gyulladást okozhatnak. A betegség progresszív, és gyakran a páciens nem veszi komolyan a tüneteket egészen addig, amíg a fogai meg nem lazulnak vagy el nem veszíti azokat.

Az ínyproblémák tünetei

Az ínybetegségnek gyakran nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, pedig az íny alapos vizsgálatával időben észlelhető. Az egészséges fogíny rózsaszín, és feszesen illeszkedik minden foghoz. Azonban a duzzadt, vörös, fájó, különösen fogmosás közben vérző fogíny vagy például a rossz lehelet már betegségre utalhat.

Az ínybetegség néhány jele:

  • a fogíny színe rózsaszín helyett világos- vagy sötétpiros
  • a fogíny megduzzad, vérbő lesz
  • előfordulhat viszketés
  • a fogíny nyomásra érzékeny lehet, fájhat
  • esetenként (például fogmosáskor) vérzés tapasztalható
  • rossz szájízzel, kellemetlen lehelettel járhat
  • elhúzódóbb, kezeletlen gyulladás esetén fogínysorvadás alakulhat ki: a fogíny visszahúzódik a fogról, és a fognyak látható lesz, amely egyes táplálékokra (például édes, hideg, meleg) érzékennyé teszi a fogat

Bakteriális egyensúly

Szervezetünk együttműködik a baktériumokkal, és ez alól a szájüreg sem kivétel. A szájüreg körülbelül 600-800 különböző baktériumfajt tartalmaz, és minden fogon több mint egymilliárd baktérium található. Egészséges körülmények között ezek egyensúlyban vannak, és megvédenek a betegségektől, de ha a szájbaktériumok egyensúlya felbomlik, például a nem megfelelő szájhigiénia miatt, akkor a stressz és a helytelen táplálkozás következtében a lepedékképző baktériumok felülkerekedhetnek, ez pedig ínyproblémákat okozhat.

A lepedéktől a fogvesztésig

Az ínygyulladást a lepedék okozza, és első jele általában az irritált, duzzadt és vérző fogíny. Az ínygyulladás egy folyamat, és időben nem kezelik, akkor az ínytasak mélyére hatolva fogágygyulladáshoz (parodontitis) vezethet, ami a felnőttek egyharmadát érinti. A parodontitis gyakran krónikus, és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Hogyan alakul ki a parodontitis?

Az egészséges fogíny világos rózsaszín színű, és minden egyes fog körül feszes. Nem vérzik fogmosás vagy fogselyem használata közben. A dentális plakk néven ismert bakteriális filmréteg folyamatosan képződik a fogakon és a fogak között, valamint az íny vonalánál. A plakk mikroorganizmusokból, nyálfehérjékből, étel- és italmaradványokból áll, és akár egy nap alatt kialakulhat. Egészséges és szükséges szájhigiéné hiányában a lepedék felszaporodik, megvastagodik és az íny gyulladását okozza.

Az ínygyulladás egyik korai jele, hogy az íny fogmosás vagy fogselyem használata közben vérzik. A gyulladt íny lehet vörös és érzékeny, de legtöbbször nem fájdalmas, ezért önmagában nehéz felismerni. A gyulladás a fog és az íny között tasak kialakulásához vezet.

Ha az ínygyulladást nem kezelik időben, fennáll annak a veszélye, hogy átterjed a csontra és a fogakat tartó szövetekre. A gyulladás okozta ínytasakok mélyebbre kerülnek, a baktériumok pedig lejjebb hatolnak, és fokozatosan megtámadják a csontot. A fog egyre többet veszít a rögzítéséből. Az ínygyulladás így fejlődik parodontitissé. A folyamat lassú, és gyakran több éven keresztül megy végbe, fájdalom nélkül. Szakszerű beavatkozásra van szükség a parodontitis kezelésére, különben végül a fogak kilazulásához, majd elvesztéséhez vezet.

Jogszabályi figyelmeztetés: A fenti megállapítások a humán flóra és azon belül a szájflóra működését érintő általános információk, nem a L. reuterivel kapcsolatos egészségügyi állítások. A BioGaia készítményekben található baktériumtörzs egyedi tulajdonságairól csak egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész, védőnő) nyújthat tájékoztatást.