Hasmenés, hányás


hasmenes_hanyasA hasmenés, hányás tünetei

Nincs olyan család, ahol ne fordult volna már elő valamilyen hasmenéses vagy hányásos eset. Ilyen tüneteket sok minden okozhat, akár gyomorrontás vagy vírusos és bakteriális fertőzés.

Fontos, hogy a tüneteket időben felismerjük, és a probléma forrását a házi gyermekorvossal együtt azonosítsuk. Különösen igaz ez a csecsemőkre, akik esetében egy heveny hasmenés vagy hányás komoly vízveszteséghez, akár kiszáradáshoz is vezethet.


Hogyan ismerjük fel?

Hasmenésnek azt nevezzük, ha a széklet nem formázott, hanem a megszokottnál hígabb állapotú, és legalább naponta háromszor, ebben a formában jelentkezik. Csak a két feltétel (naponta legalább három alkalom és híg, folyós állag) együtt fennállása esetén beszélhetünk hasmenésről.

A hányás, ehhez hasonlóan, ha egy nap több alkalommal is jelentkezik, akkor feltétlenül érdemes háziorvoshoz fordulni a panaszokkal.


A hasmenés, hányás kezelésének módjai

Hasmenés, hányás esetén a kezelőorvos dönti el, van-e szükség, és ha igen, akkor milyen gyógyszeres kezelésre.

  1. Elsődleges feladat a folyadék- és ásványianyag-veszteség gyors pótlása úgynevezett orális rehidráló folyadékkal, rövidített nevén: ORS-sel (oral rehydration solution). A nemzetközi ajánlások alapján összeállított, speciális oldatot erre a célra fejlesztették ki, a betegség első napjaiban érdemes ezzel pótolni az elvesztett folyadékot.
  2. Ha anyatejes a baba, a szoptatást nem szabad abbahagyni, sőt kötelező folytatni.
  3. Vegyes étrendet fogyasztó csecsemő vagy kisgyermek esetében diétázni nem kell, javasolt a normál táplálkozás folytatása, a könnyű, vegyes étrend.
  4. “Hasfogó”, “székletkötő” készítményeket gyermekeknek nem szabad adni!
  5. A gyorsabb felépüléshez hozzájárulhatnak még a gyógyszertárakban vény nélkül kapható, a bélflóra helyreállítása esetén adható készítmények.