Antibiotikumot kap?


Az antibiotikum-kúra lehetséges mellékhatásai


Az antibiotikum nem játék. Nagyon komoly gyógyszeres kezelés, amelynek minden szabályát be kell tartanunk nem csak a mielőbbi felépülés, de a gyógyszeres kezelés következtében fellépő minél kevesebb és enyhébb mellékhatás, illetve a későbbi problémák (például az esetleg kialakuló antibiotikum-rezisztencia) megelőzése érdekében.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete által közzétett 3 alapszabályt itt olvashatja el! >>


Fontos megjegyezni
!

Minden gyógyszer betegtájékoztatóján felsorolják a gyakran vagy ritkán előforduló mellékhatásokat is, amelyeket érdemes megismernünk még a kúra megkezdése előtt. Súlyosabb tünetek esetében haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

DSM17938-300x204Hasi panaszok és a bélflóra állapota az antibiotikum-kúra alatt

Az antibiotikumok nem csak a betegségek kórokozóit, de a bélflóra hasznos baktériumait is elpusztíthatják, amelynek a következménye rossz közérzet, puffadás, émelygés, étvágytalanság, hányás és hasmenés is lehet. Ezek a mellékhatások az antibiotikummal kezelt betegeknek nagyjából az egynegyedét érintik.

Mit tehetünk a bélflóra védelméért?

Gyógyszertárakban és néha más üzletekben is elérhetőek ma már olyan készítmények, amelyek a bélflóra helyreállítása esetén adhatóak, akár antibiotikum-kúra alatt is. Ezekkel a készítményekkel kapcsolatban mindig kérje ki orvosa, gyógyszerésze tanácsát: ők tudják ugyanis, hogy a felírt antibiotikum mellé melyik bélflóravédő készítmény ajánlott. Emellett fontos, hogy a készítményeket a dobozban található betegtájékoztatónak megfelelően szedjük, és ezt a kezelést az antibiotikum-kúra végeztével is folytassuk, legalább öt napig.