Közösségbe megy?

Felkészült a kihívásokra? Az immunrendszere is?


kozosseg222Új közösség, új élmények, új barátságok. Amikor szemünk fénye először tipeg át az óvoda küszöbén, majd később az iskoláén, nem csak a lelkünk érzi úgy, hogy kilépett az otthon biztonságából – hanem az ő szervezete is. És ez minden ősszel megismétlődik… 
A közösségbe járással ugyanis gyakran megnövekszik a fertőzéses megbetegedések száma is. Különösen az óvodákban igaz ez, hiszen egy köhögő gyermek például nem csak akkor fertőzhet, ha a köhögése útjába állunk, hanem akár az érintésével vagy az óvodában megszokott, közös tárgyak, játékok érintésével is.

Ezért érdemes közösségbe lépés előtt kiemelt figyelmet szentelni gyermekünk immunrendszerének támogatására.


Fertőzések megelőzése a közösségben

A fertőzések elkerülése érdekében érdemes néhány aranyszabályt betartani:

  • Tanítsuk meg a gyermekünket, hogy óvoda/iskola előtt és után, illetve minden étkezés előtt mosson alaposan kezet.
  • Óvodás gyermekek esetén mossuk minél gyakrabban a rongyiját vagy az alvós állatkáját, kis kedvencét, amit magával visz a közösségbe.
  • Ha komolyabb fertőzés (például bárányhimlő, skarlát stb.) lép fel a közösségben, fokozottan figyeljük gyermekünk egészségi állapotát.
  • Ne csak mások köhögésétől óvjuk a gyermekünket – ha a miénk köhögős, tüsszögős, kerüljük a közösséget, így megelőzve azt, hogy mi fertőzzük meg a társait.

És minden közösségi időszak (pl. szeptember) kezdete előtt tudatosan támogassuk a kisgyermekek immunrendszerét! 


Az immunrendszer támogatása

Tudta, hogy bélrendszerünkben tízszer annyi baktérium található, mint amennyi saját sejtünk van összesen? Ez az 1-2 kilogramm súlyú, főleg a vastagbélben található baktériumtömeg nagyon hasznos és jelentős része az immunrendszerünknek. A jótékony baktériumok egybefüggő, szőnyegszerű bevonatot képeznek a bélnyálkahártya felszínén, így óvják a külvilággal való érintkezéstől. Az egészséges immunrendszer egyik legfontosabb eleme ez a baktériumflóra, amelynek egészségesen tartásáról gondoskodnunk kell.

Emellett az elmúlt években kutatások igazolták a D-vitamin fontosságát is szervezetünk és immunrendszerünk számára. A D-vitamin ugyanis:

  • Szükséges a csontok normális növekedéséhez és fejlődéséhez gyermekeknél.
  • Támogatja az immunrendszer működését.

Napfény hatására D-vitamin tud képződni a szervezetünkben, de ősztől tavaszig ajánlott a napi D-vitamin-bevitelre is ügyelni!