A MIKROBIOM EGYENSÚLYÁÉRT – DIETETIKUS PÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE

Köszönjük valamennyi Pályázó Kolléga munkáját, erőfeszítéseit!

“A Mikrobiom egyensúlyáért” elnevezésű, a BioGaia Magyarország által Magyarországon praktizáló dietetikusok számára kiírt pályázatát és annak zsűrizését ezennel lezárjuk. Megtisztelő, hogy a pályázat során milyen sok értékes gondolatot, szakmai tapasztalatot osztottak meg velünk a dietetikus kollégák – ezért hálásak vagyunk, és köszönetünket fejezzük ki mindannyiuk felé.

Azonban, mint minden pályázat esetében, a szakmai zsűri hosszas elemzés és egyeztetés után döntést hozott a nyerteseket illetően. A zsűri tagjai:

  • Dr. Tamássy Klára, gasztroenterológus
  • Szűcs Zsuzsanna, dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
  • Dr. Cholnoky Judit, a BioGaia Magyarország orvos-igazgatója

Külön köszönjük a zsűri áldozatos munkáját is! Nem maradt más hátra, örömmel jelentjük be az első három helyezett Pályázót:

1-helyezett

Első helyezett

Bacsó Sára: Bizmutalapú négyes Helicobacter pylori eradikációs kezelés mellé adott 30 napos Lactobacillus reuteri Gastrus kúra jótékony hatásai

A pályamű jól dokumentált, felépítése, feldolgozása, a felhasznált szakirodalom is alátámasztja a dietetikai komplex szemlélet megvalósítását a gyakorlatban. Fókuszba helyezi a páciensek életkörülményeit rontó panaszokat, azok progressziójának bemutatását. A validált kérdőív felhasználása, a betegek kezelésének követése a beadott pályázat átgondoltságát, a holisztikus gyógyítás szemléletét tükrözi. A pályamunka teljes mértékben szolgálja a kiírás célját.  Széles körben megosztható néhány kiegészítéssel. A pályamű egy team munka eredménye.

Az 1. helyezett díja: 100 000 Ft + a Synlab 170 000 forint értékű myBIOME™ tesztje

2-helyezett

Második helyezett

Nagy-Kovács Magdolna: A mikrobiom egyensúlyáért – esettanulmány

A szerző a „Gyerekek körében előforduló leggyakoribb kórképek, amelyek probiotikus megoldásokat kívánnak” témakörben adta be esettanulmányát. A mű több szempontból érdekes: egyrészt nemzetközi kitekintést ad a szülés körülményekre, a social média (jelen esetben) pozitív hatásáról, informáló erejéről, valamint a szakember nemcsak dietetikusként, hanem érintettként is megjelenik benne. Felhívja a figyelmet az anyatejes szoptatás fontosságára, előnyére. A csecsemőkori kólika sok szülő és természetesen a csecsemő életét nehezíti meg. Az esettanulmányban a szokásos praktikák alkalmazása mellett adott BioGaia Baby cseppeket követően dokumentálta a csecsemő fejlődésében bekövetkezett változásokat.

A 2. helyezett díja: 100 000 Ft + Dr. Tamássy Klára gasztroenterológus „Barangolások a bél körül” című könyve

3-helyezett

Harmadik helyezett

Tarcali Eliza Csenge: Elég-e (és mit takar) a helyes táplálkozás a bélflóránk diverzitásának növelése és megőrzése szempontjából?

A szerző a téma feldolgozása során számos friss szakirodalmat használt fel. Az egészséges táplálkozás hangsúlyozása, bemutatása, előtérbe helyezve az adott ország – jelen esetben az OKOSTÁNYÉR – ajánlását rendkívül fontos, hiszen számos betegség kialakulását elősegítő rizikófaktor kiküszöbölhető. Ezen túlmenően érdemes jobban hangsúlyozni az egészséges bélflóra megtartásában betöltött szerepét. Ennek a pályamű megfelel. Kiemelendő, hogy gyakorlati példával (saját készítésű fermentált termék) bizonyította, hogy a dietetikus apró ötletekkel is sokat tehet a probiotikus táplálkozás megvalósításáért.

A 3. helyezett díja: 50 000 Ft +  Dr. Tamássy Klára gasztroenterológus „Barangolások a bél körül” című könyve

A nyertesekkel a Pályázati Adatlapon megadott elérhetőségeken vesszük fel a kapcsolatot.

Gratulálunk nekik és minden Pályázónak is!

Bár a pályázatot lezárjuk, a dietetikus szakmai közönséggel természetesen itt nem ér véget az együttműködésünk. A következő személyes vagy “elektronikus” találkozásig is további sok sikert kívánunk mindenkinek gyógyító, egészségmegőrző munkájához!

BioGaia Magyarország

Budapest, 2023. január 26.