2017-08-25
Régóta tudjuk, hogy minden cseppje aranyat ér. Közismert az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint:
- gyakorlatilag még a szülőágyon, az újszülött születését követő egy órán belül ajánlott megkezdeni a szoptatást (ha egészségügyi akadálya nincs);
- a csecsemőket életük első hat hónapjában – lehetőség szerint – kizárólag anyatejjel tápláljuk optimális növekedésük és fejlődésük, illetve egészségük érdekében;
- s az anyatejes táplálást legalább a baba kétéves koráig (vagy még tovább) folytassuk.
Augusztusban ünnepeltük az anyatejes táplálás világnapját, ezért – a teljesség igénye nélkül – íme, mi minden csodát tartogat számunkra az anyatej!
1) Összetétele a baba fejlődéséhez igazodik
Az anyatej nem állandó – épp ellenkezőleg: folyamatosan változik, a csecsemő szükségleteihez igazodva. A születés utáni első héten sűrű, magas fehérje- és ásványianyag-tartalmú, illetve (az érett anyatejnél) alacsonyabb zsír- és szénhidrát-tartalmú, sárgás színű tej termelődik, ezt nevezzük colosztrumnak. Körülbelül a második héten tápanyagban és immunglobinban már „szegényebb”, ún. átmeneti anyatej termelődik. A szülést követő 15-20. naptól beszélünk érett anyatejről, amely fehér és hígabb állagú.
 2) Először szomjat olt, aztán táplál
2) Először szomjat olt, aztán táplál
Minden szoptatás elején először egy vízre emlékeztető, hígabb tejet szív magába a baba, ezt szomjoltó tejnek is hívják, nem véletlenül. Ahogy telnek a percek a baba táplálása közben, az anyatej egyre sűrűbb, zsír- és kalóriadúsabb lesz. Egyes kutatások szerint egy szoptatás alatt az anyatej zsírtartalma akár megnégyszereződhet!
3) Jó az anyának, jó a babának
Kutatások igazolják, hogy az anyatejes táplálás gyorsítja a terhesség során megnagyobbodott méh összehúzódását, a vérzés megszűnését, és csökkenti a mell- és petefészek rákos megbetegedéseinek kockázatát. A babák számára védelmet biztosít a megbetegedések és fertőzések ellen, illetve csökkenti annak esélyét, hogy később cukorbetegek, hízásra hajlamosak vagy asztmásak legyenek. Mindemellett természetesen kiemelt szerepe van az anya-gyermek kötődés kialakításában is.  ♥
4) Minden, ami a babának kell: fehérjék, zsírok, vitaminok, szénhidrátok
Az anyatej tökéletes táplálék a csecsemők és kisgyermekek számára. Egyik legfontosabb elemei a fehérjék: 60-80% tejsavófehérje és 20-40% kazein. Az előbbi túlsúlya azért is fontos, mert ennek köszönhető, hogy az anyatej fehérjetartalma könnyebben emészthető, mint a hagyományos tápszereké vagy akár a tehéntejé. A fehérjék igen fontos szerepet töltenek be a vírusok, a baktériumok elleni védekezésben, sőt az allergia megelőzésében is. Egyes fehérjék (a bifidusfaktorok) például támogatják a lactobacillusok növekedését – ezek olyan jótékony baktériumok, amelyek savas közeget hoznak létre a kártékony baktériumok elpusztítására. Az anyatej ezen kívül olyan zsírokat is tartalmaz, amelyek az agy fejlődését és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik – s nem utolsósorban a babák elsődleges kalóriaforrását jelentik. Vitamintartalma viszont már nem ilyen állandó: erősen függ a szoptató anya vitaminbevitelétől, ezért hangsúlyozzák sokan a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve az A-, a C-, a D-, az E-és a K-vitaminok, a riboflavin, a niacin és a pantoténsav tudatos bevitelét, amelyek a legfontosabbak a baba számára. A negyedik fontos elem a szénhidrátok, ezen belül is az elsődleges a laktóz, amely az anyatej teljes kalóriatartalmának körülbelül 40%-át teszi ki. A laktóz segít a gyomorban található, kártékony baktérium számának csökkentésében, s ezzel javítja a kalcium, a foszfor és a magnézium felszívódását. Segít a betegségek leküzdésében, és elősegíti az egészséges baktériumok növekedését a gyomorban.
5) Probiotikum-tartalma véd
Általános vélekedés, hogy az anyatejjel (minél tovább) táplált babák kevésbé lesznek hajlamosak a megbetegedésekre, amikor közösségbe (például bölcsődébe) kerülnek. Ennek valós alapjai vannak, hiszen az anyatejben található lactobacillusok és bifidobaktériumok a baba bélflórájának optimális fejlődését, s ezáltal immunrendszerének megfelelő formálását segítik.
Ugyanakkor a lactobacillusok előfordulása az anyatejben világszerte és az édesanyák életmódját tekintve nem egységes. A Malmöi Egyetem kutatói – a lactobacillusok és kifejezetten a Lactobacillus reuteri előfordulási gyakoriságát is vizsgálva – világítottak rá, hogy például a Japánban és Svédországban vidéki életmódot folytató, szoptató anyukák felének a tejében megtalálható volt a L. reuteri, míg a dél-afrikai, izraeli és dán városokban élők anyatejében alig vagy egyáltalán nem tudták kimutatni ezt az élettani jelentőségű baktériumot.
A gyermekek körében egyik legtöbbet kutatott, anyatejből kivont lactobacillus-törzs, a Lactobacillus reuteri Protectis tehát természetes segítője a kisgyermekek immunrendszerének a szoptatási időszak után is, és itthon kizárólag a BioGaia készítményekben található meg.
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Szoptatásbarát társadalom
 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éttermi, tömegközlekedési, bevásárlóközponti plakátokat és tanácsadó anyagokat készített, amelyeken arra biztat mindenkit, támogassa, hogy az Anyukák bárhol, bármikor szoptathassanak, s így egy szoptatásbarát társadalom jöhessen létre. Az anyagok ingyenesen letölthetőek a WHO honlapjáról.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éttermi, tömegközlekedési, bevásárlóközponti plakátokat és tanácsadó anyagokat készített, amelyeken arra biztat mindenkit, támogassa, hogy az Anyukák bárhol, bármikor szoptathassanak, s így egy szoptatásbarát társadalom jöhessen létre. Az anyagok ingyenesen letölthetőek a WHO honlapjáról.
www.who.int/topics/breastfeeding/infographics/en/
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Források: 
World Health Organization http://www.who.int/topics/breastfeeding/infographics/en/
Schneidler Margit, Heim Pál Gyermekkórház http://heimpalkorhaz.hu/anyatej/anyatej/
American Pregnancy Association 2017. május 24. http://americanpregnancy.org/first-year-of-life/whats-in-breastmilk/
Dr. Kiss Zsuzsanna gyermekorvos 2014. október 13. http://picibaba.hu/picibabaval/anyatej_hozzataplalas/friss-kutatasok-a-cseperedok-vedelmi-vonalarol
Gabriela Sinkiewicz & Lennart Ljunggren, Department of Biomedical Laboratory Science, Faculty of Health and Society, Malmö University, Malmö, Sweden, 2009. július 11. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08910600802341007
 
				 
			