1-3 éves baba

Hasmenés, hányás

Nincs olyan család, ahol ne fordult volna már elő valamilyen hasmenéses vagy hányásos eset. Ilyen tüneteket sok minden okozhat, akár gyomorrontás vagy vírusos és bakteriális fertőzés.

Fontos, hogy a tüneteket időben felismerjük, és a probléma forrását a házi gyermekorvossal együtt azonosítsuk. Különösen igaz ez a kisgyermekekre, akik esetében egy heveny hasmenés vagy hányás komoly vízveszteséghez, akár kiszáradáshoz is vezethet.

Antibiotikumot kap ?

Az antibiotikum nem játék. Nagyon komoly gyógyszeres kezelés, amelynek minden szabályát be kell tartanunk nem csak a mielőbbi felépülés, de a gyógyszeres kezelés következtében fellépő minél kevesebb és enyhébb mellékhatás, illetve a későbbi problémák (például kialakuló antibiotikum-rezisztencia) megelőzése érdekében.

Közösségbe megy ?

Új közösség, új élmények, új barátságok. Amikor a kisbabánk először tipeg át a bölcsőde küszöbén, majd később az óvodáén, nem csak a lelkünk érzi úgy, hogy kilépett az otthon biztonságából – hanem az ő szervezete is.

A közösségbe járással ugyanis gyakran megnövekszik a fertőzéses megbetegedések száma is. Különösen a bölcsődékben, óvodákban igaz ez, hiszen egy köhögő gyermek például nem csak akkor fertőzhet, ha a köhögése útjába állunk, hanem akár az érintésével vagy közös tárgyak érintésével is.